אה, בעצם לא עלה לנו החום, פשוט ממש חם! אחרי שמונה שנות עבודה יחד עם לא פחות מ-234 מדענים, יצא דוח שקבע: "באופן חד משמעי, ההשפעה האנושית גרמה להתחממות האטמוספירה, האוקיינוסים והיבשה"
קראנו את המסקנות מדוח ה-IPCC האחרון, ובקיצור – הלך עלינו.
וזה באשמתנו.
במקום הניסוח המתחמק הקודם, שקבע כי האנושות היא"הגורם הדומיננטי" להתחממות הגלובלית, הדוח הנוכחי, שיצא לאור אתמול בבוקר, קבע: "באופן חד משמעי, ההשפעה האנושית גרמה להתחממות האטמוספירה, האוקיינוסים והיבשה".
דוח ה-IPCC הוא דוח מכובד. 234 מדענים שעבדו עליו במשך שמונה שנים סיכמו מאמרים של עשרות אלפי מדעני אקלים מכל העולם. לכן כל דוח מצריך שנים של מחקר ועבודה.
אולי קשה לעכל, אבל זאת האמת: אנחנו, בני האדם, משנים את האקלים.
הדוח מדבר על עלייה של 1.5 עד 4 מעלות צלסיוס בממוצע בכל העולם. נשמע בקטנה. מה הם מקשקשים כל המדענים האלה? נדליק את המזגן ויהיה בסדר.
מה אם טמפרטורת הגוף שלי או שלך הייתה עולה ב-1.5 מעלות, גם אז היינו אומרים שנדליק מזגן ויהיה בסדר?
הרעיון הזה הגיע אלינו מחברתנו הנהדרת, רחלי מרחב, והנה ציטוט ממכתב מדהים שהיא כתבה:
"גם אני, כמו רבים אחרים, אמרתי לעצמי, אוקיי.... אז נגיד שבתל אביב יהיה חם כמו בבאר שבע, או אפילו כמו באילת... זה לא כל כך נורא. אבל שגיתי. לפני שלוש שנים הבנתי שכאשר מדובר בעליה של מעלה וחצי בחומו של הכדור דומה הדבר לעלייה של מעלה וחצי בגופנו שלנו. הגוף שלנו מתפקד היטב כשהטמפרטורה שלו היא 36.8 מעלות והוא גם יודע לשמור על הטמפרטורה הזו – כשהחום שלו עולה במעלה וחצי ל 38.3 ברור לנו שזה סימפטום של מחלה, אנחנו נחים ונותנים לגוף להתאזן מחדש - הוא יודע איך לעשות את זה. כשהחום עולה בשלוש מעלות או יותר, יש סיבה להתחיל לדאוג לשלומו, ולחיינו..."
חום גבוה מ-40 מעלות עלול לפגוע בתפקודי הגוף ובתאי המוח.
ב-42 מעלות, 4.5 מעלות מעל החום הנורמלי, אנחנו מתים- החלבונים בגופנו נקרשים ומשם הדרך לקריסת המערכות מהירה.
אז, עכשיו כשהטמפרטורה של הכדור היפה שלנו עלתה כבר ב-1.1 הדבר הכי נכון לעשות היא לעצור. לנוח. ולתת לכדור ולנו להשתקם, ולהחזיר את האיזונים הדינמיים המעולים שהתקיימו כאן לפני שהתחלנו לחמם את הכדור, בתקופת המהפכה התעשייתית.
איך עושים את זה?
בואו נחשוב...
כתבה מצויינת שכתבה לי ירון, כתבת הארץ בנושאי סביבה, מסכמת את הדו"ח בעברית
למי שלא ניחשה – עוצרים את התעשייה – עוצרים את הגורם להתחממות ונחים מנוחה שלמה.
אבל כפי שידוע לנו, האנושות המסוחררת מהצלחתה צרת-הרואי לא עצרה. ובטח שלא עצרה את התעשייה – ברור שלא! זה הרי בלתי-אפשרי!!!
... שנייה שנייה, בקורונה ראינו טוב מאוד איך זה אפשרי... אז אולי בכל-זאת אנחנו יכולים?
בכל מקרה, לא עשינו את זה עד היום, והיום כבר ברור שלא נוכל לעצור את ההתחממות ב-1.5, וזה אומר: קטסטרופה אקלימית, אקולוגית וחברתית. את הקטסטרופה הזו חזה הדוח הקודם של ה-IPCC שתיאר במפורט את ההבדל בין עולם שעצר ב-1.5, לבין עולם שהמשיך להתחמם – ואתם לא רוצים לדעת.
אבל אין לנו ברירה אלא לדעת - כי זה כבר מתרחש.
אז עכשיו כבר לא מדברים על עצירת משבר האקלים אלא על התמודדות איתו.
ואם נחזור למטאפורה של השפעת - אותו אדם שלא עצר ולא נח והמשיך כאילו הכל כרגיל, למרות שהחום שלו עלה, גרם בעצם נזק לגופו ועכשיו הוא צריך להתמודד עם הנזק.
האם נעצור עכשיו? תסתכלו ימינה שמאלה – לא! אנחנו לא עוצרים.
אוקיי, אז היכונו לעולם שממשיך להתחמם וחוצה את גבול ה-1.5 מעלות - מה אפשר לעשות עכשיו כדי לעזור לנו להתמודד עם הבאות?
אחד הפתרונות להתמודדות טובה עם ההתחממות, הוא כמובן שתילת עצים. לא בכל מקום זה מתאים, וכמובן, יש עוד פתרונות, אבל אין מקום יותר מתאים לכך מהעיר. העץ הוא מכונה משוכללת מאוד להתמודדות עם החום ולהאטת ההתחממות המקומית, ובטווח הארוך, גם ההתחממות הגלובלית. טבע עבדה עליו ושכללה אותו לגרסתו העדכנית והטובה ביותר במשך מיליארדי שנים!
נו, ואיך אנחנו מתייחסים לגלגל ההצלה הזה שטבע זרקה לנו?
אנחנו מתעלמים ממנו וממשיכים לשחות במרץ במים הסוערים, מחפשים אחר ספינת תענוגות משוכללת שתציל אותנו, ורצוי שיהיה בה מזגן.
פעם אחר פעם אנחנו בוחרים בבטון ואספלט על-פני מפעלי הקירור היפהפיים של טבע.
לא רק בוחרים, אנחנו מאדירים מקדשים את הבטון ועובדים אותו. לאן הולכים כספי הארנונה אם לא לאגף שפ"ע ("שיפור פני העיר") ולאגף תברואה המתוקצבים היטב, שדואגים לקרצף ביסודיות מרשימה מדרכות וכבישים? האגפים שדואגים לרסס כל עשב "שוטה", לפנות כל פח "אשפה" ולכסח כל שטח "בור"?
כשחושבים על זה באמת קשה שלא לתהות על סדרי העדיפויות של אגפי שפ"ע ותברואה לאור משבר האקלים ולשאול מה המשמעות ומה התועלת מעבודתם הרבה? העובדים עצמם הם פעמים רבות עובדי קבלן, ומי שמרוויח הם כמובן הקבלנים, ואולי זה מובן לאור העובדה שכולנו מכפישים את העבודות האלה ומעטים מאיתנו, אם בכלל, יסכימו לעשות אותן, כל עוד יש לנו ברירה.
בכתבה הבאה שכתבתי אני משווה בין שני אויבים מרים – המדרכה והפיקוס. נחשו מי מהם מטפל ועוזר יותר להורדת החום לחולה האהוב שלנו, "כדור הארץ"?
בברכת בריאות לכדור הכחול ויושביו,
שלכם,
תמי ועינת מעץבעיר
Comments